Project
ProjectnaamMy breath my music
Materiaal2021-04: Adaptive Travel Saxen
PlaatsRotterdam
OmschrijvingSpeciale saxofoon

Projectbeschrijving Muziek speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een mens, zowel cognitief, sociaal als emotioneel. Met name zelf muziek maken is voor velen een groot feest. Maar wat nu als je door een handicap geen instrument kunt bespelen? Houdt het dan gewoon op en kun je dan alleen luisteren hoe iemand anders een instrument bespeelt? Het antwoord is nee! Gelukkig is er de stichting My Breath My Music. De stichting bestond in mei 12 ½ jaar
Het bijzondere van de stichting is dat er nieuwe muziekinstrumenten worden ontwikkeld. Een van de mooiste uitvindingen is de Magic Flute, een blaasinstrument dat bespeelbaar is zonder handen.
Heel veel zeer ernstige gehandicapte kinderen hebben een Magic Flute in bruikleen van de stichting. Ze vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen en hebben nu zo'n 100 instrumenten uitgeleend.

In 2013 en 2015 hebben we twee Magic Flutes geschonken. In 2020 een gamecontroller

Recent is er een nieuw instrument ontwikkeld, de Adaptive Travel Sax. Dit instrument komt uit de 3D-printer, weegt slechts 300 gram en wordt geheel naar de mogelijkheden van de bespeler gebouwd.
Men heeft het instrument met groot succes bij verschillende kinderen uitgeprobeerd. Kinderen met een ernstige progressieve spierziekte kunnen de hele lichte klepjes makkelijk bedienen en met weinig adem krijg je al geluid. Kinderen met een halfzijdige aandoening kunnen het instrument eenhandig bespelen. Ze zijn heel enthousiast over de mogelijkheden. Zij willen nu een aantal instrumenten gaan aanschaffen voor de uitleen. Er is al een wachtlijst , het blijkt dat de kinderen met dit instrument naar muziekles kunnen. ABB Hulpkas heeft in 2021 drie stuks gefinancierd.